ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΙΜΩΛΙΑΣ VINTRO

Είναι όλα τα χρώματα κιμωλίας (chalk paints) τα ίδια;

Βεβαίως όχι. Ειδικά σήμερα που το χρώμα κιμωλίας κερδίζει γοργά έδαφος και στην Ελλάδα, η αγορά είναι γεμάτη από χρώματα κιμωλίας (που συχνά δεν περιέχουν καν κιμωλία ή είναι πλαστικά χρώματα) ενώ η ενημέρωση και η εκπαίδευση του καταναλωτή παραμένουν ελλιπείς και λανθασμένες.

Καλό είναι να κάνετε μια μικρή έρευνα αγοράς και να ζητάτε ενημέρωση ως προς την καλυπτικότητα του χρώματος, την κολλητικότητά του σε κάθε επιφάνεια χωρίς τρίψιμο ή αστάρι, το ποσοστό χρωστικών στη σύστασή του, την οικολογική του ταυτότητα και την προέλευσή του. Ειδικά αν πρόκειται να εμπιστευτείτε ένα χρώμα κιμωλίας για να βάψετε πολύτιμα παλιά έπιπλα ή απαιτητικές επιφάνειες όπως πλακάκια, πάτωμα, ντουλάπια κουζίνας κτλ, χρειάζεστε ένα επαγγελματικό και αξιόπιστο χρώμα κιμωλίας από εξειδικευμένο φορέα και σίγουρα έναν πωλητή που θα σας κατευθύνει με λεπτομέρεια στο έργο σας.

Τι είδους επιφάνειες μπορώ να βάψω με Vintro Chalk Paint χωρίς τρίψιμο, ούτε αστάρι;

Πολύ δύσκολα θα βρείτε επιφάνεια που ΔΕΝ μπορείτε να βάψετε με το χρώμα κιμωλίας της Vintro.

Ξύλο, βερνικωμένο ξύλο, μέταλλο, μελαμίνη, τζάμι, πλαστικό, καπλαμάδες, μωσαϊκό, ύφασμα, πλακάκι είναι κάποιες από τις επιφάνειες που μπορείτε εύκολα και οικονομικά να βάψετε με το συγκεκριμένο χρώμα με απίστευτη μοναδική καλυπτικότητα (σε 1 ή 2 χέρια) και βεβαίως ΧΩΡΙΣ ΤΡΙΨΙΜΟ ή ΑΣΤΑΡΙ.

Δείτε σχετικές πληροφορίες

Γιατί να επιλέξω το Vintro Chalk Paint;

Καταρχήν παράγεται στην Αγγλία από το εργοστάσιο της Vintro (και όχι φασόν όπως συνηθίζεται σε άλλες περιπτώσεις) σε ένα από τα μεγαλύτερα και εμπειρότερα εργοστάσια χρωμάτων και βερνικιών στην Ευρώπη, όπου γίνονται διαρκώς ποιοτικοί έλεγχοι και μελετώνται νέα πρωτοπόρα προϊόντα.

Είναι το χρώμα με μακράν τη μεγαλύτερη καλυπτικότητα 19,5τμ/λίτρο όταν όλα τα υπόλοιπα έχουν καλυπτικότητα από 8 ως 13τμ/λίτρο.
Έχει άριστη κολλητικότητα (χωρίς τρίψιμο ή αστάρι) και αντοχή καθώς και ευκολία στην εφαρμογή, χαρακτηριστικά που το καθιστούν αξιόπιστο και επαγγελματικό.
Είναι πιστοποιημένο ΕΝ71-3, άρα κατάλληλο ακόμα και για κούνιες μωρού και παιδικό δωμάτιο και φυσικά άοσμο και ασφαλές.

Έχει υπέροχο και πλούσιο χρωματολόγιο με το οποίο μπορείτε να κάνετε αν επιθυμείτε και άπειρες μίξεις.

Και βεβαίως έχει την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής στην αγορά, και γι αυτό είναι ιδιαίτερα οικονομικό για αξιόπιστες ανακαινίσεις.

Χρειάζεται να τρίψω ή να αφαιρέσω παλιά βερνίκια και χρώματα πριν ξεκινήσω το βάψιμο;

Με το χρώμα κιμωλίας (chalk paint) της Vintro όχι. Μπορεί να χρειαστεί απλά να λειάνουμε με σφουγγαράκι-γυαλόχαρτο τοπικά όπου υπάρχουν ξεφλουδίσματα ή να στοκάρουμε τυχόν βαθουλώματα για να επιτύχουμε ένα στρωτό και τέλειο βάψιμο.

Κατά τα άλλα ένα καλό καθάρισμα από λίπη και σκόνες είναι απαραίτητο και αρκετό ως προετοιμασία πριν το βάψιμο.

Χρειάζεται να ασταρώσω πριν ξεκινήσω το βάψιμο;

Με το χρώμα κιμωλίας (chalk paint) της Vintro όχι.

Γιατί πρέπει να βάλω κερί ή βερνίκι όταν τελειώσω το βάψιμο;

Γιατί το χρώμα κιμωλίας έχει ανοιχτούς πόρους και επομένως αναπνέει και απορροφά υγρούς λεκέδες. Οι ανοιχτοί πόροι τού δίνουν πολλές θετικές ιδιότητες και δυνατότητες τεχνοτροπιών αλλά θα πρέπει για να σφραγίσουμε και να αδιαβροχοποιήσουμε το χρώμα είτε να κερώσουμε με διάφανο κερί (Vintro Clear Wax) ή κερί παλαίωσης (Vintro Dark Wax), είτε να βερνικώσουμε με το εξαιρετικά ανθεκτικό Vintro Extreme Lacquer (ματ ή σατινέ ή γκλος).

Για ευκολία και οικονομία, σε περίπτωση που δεν θα κάνουμε τεχνοτροπίες τριψίματος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρωτοποριακό χρώμα κιμωλίας Vintro NO SEAL Chalk Paint που είναι ματ και αδιάβροχο και δεν χρειάζεται ούτε κέρωμα ούτε βερνίκωμα.

Πότε επιλέγω κερί και πότε βερνίκι για το σφράγισμα και την αδιαβροχοποίηση του χρώματος;

Το κερί της Vintro είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και αδιαβροχοποιεί τέλεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υπεραρκετό κι αν το πλένουμε πολύ συχνά, μπορούμε να ξανακερώσουμε τα έπιπλά μας μετά από 6-12 μήνες. Το κερί έχει λιπαρή βάση και ποτίζει τους πόρους του χρώματος σφραγίζοντάς τους. Αφήνει μια υφή βελούδινη και διακριτικά σατινέ.

Το βερνίκι της Vintro έχει βάση νερού, δεν κιτρινίζει τα χρώματά μας και δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας πάνω από το χρώμα που είναι ακόμα πιο ανθεκτικό από το κερί, κατάλληλο για επιφάνειες με βαριά χρήση και συνεχή σαπουνίσματα όπως ντουλάπια κουζίνας, έπιπλα εξωτερικού χώρου, έπιπλα μπάνιου, καπάκια γραφείων ή τραπεζιών κτλ. Το επιλέγουμε επίσης αν θέλουμε να δώσουμε ένα έξτρα ματ ή έξτρα γυαλιστερό φινίρισμα.

Το No Seal Chalk Paint της Vintro χρειάζεται κέρωμα ή βερνίκωμα;

Όχι. Είναι πολύ ανθεκτικό και αδιάβροχο. Δίνει ένα ματ αποτέλεσμα και η μόνη περίπτωση να περάσουμε ένα χέρι βερνίκι από πάνω είναι αν θέλουμε να δώσουμε ένα πιο σατινέ ή γυαλιστερό αποτέλεσμα.

Μπορώ να βάψω μόνη/ος μου χωρίς να έχω κάνει Σεμινάριο;

Βεβαίως μπορείτε. Η πλειοψηφία των πελατών της Vintro παγκοσμίως αυτό ακριβώς κάνει. Αν είστε εντελώς αρχάριος/α θα σας βοηθήσει ο αντιπρόπωπος της Vintro από τον οποίον προμηθευτήκατε το χρώμα, καθώς και οι πρώτες κατευθύνσεις, οδηγός, που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας.

Το σεμινάριο βεβαίως είναι πολύ χρήσιμο αν νιώθετε μια ανασφάλεια ή αν θέλετε να μάθετε μυστικά και τεχνοτροπίες καλλιτεχνικού βαψίματος που κυριολεκτικά απογειώνουν το αποτέλεσμα, ειδικά στα παλιά μας πολύτιμα έπιπλα.

Τι πινέλα να χρησιμοποιήσω;

Για το χρώμα και το βερνίκι καλό είναι να χρησιμοποιήσετε πινέλο με συνθετική τρίχα, ενώ για το κερί χρειάζεστε ιδανικά πινέλο με φυσική τρίχα.

Αν δοκιμάσετε τα πινέλα της Vintro, θα τα λατρέψετε γιατί όχι μόνο διευκολύνουν και βελτιστοποιούν την εφαρμογή και το αποτέλεσμα αλλά κυρίως είναι αθάνατα. Ανοξείδωτα, αναλοίωτα, έχουν ξύλινο χερούλι, δεν σκουριάζουν, δεν φεύγει η τρίχα την ώρα του βαψίματος και δεν αλοιώνεται η δομή και η φορά της τρίχας ακόμα και μετά από εκατοντάδες χρήσεις.

Μπορώ με ασφάλεια να βάψω βρεφικά και παιδικά έπιπλα;

Τα χρώματα και τα βερνίκια της Vintro φέρουν την αυστηρή ευρωπαϊκή πιστοποίηση EN71-3 που τα καθιστά ασφαλή για παιδικά έπιπλα και παιχνίδια καθώς και για εγγύους, ακόμα κι αν βάφετε με κλειστά παράθυρα.
Το κερί είναι η μοναδική εξαίρεση, δεν ανήκει στην πιστοποιημένη κατηγορία, και θα πρέπει να εφαρμόζεται με ανοιχτά παράθυρα ή σε εξωτερικό χώρο.
Μετά από 1-2 μέρες η μυρωδιά του κεριού εξαφανίζεται εντελώς.

Πρέπει να έχει καλό και θερμό καιρό για να βάψω, όπως συνηθίζεται;

Ξεχάστε εντελώς αυτόν τον περιορισμό. Μπορείτε να εφαρμόσετε τα χρώματα και τα βερνίκια της Vintro χειμώνα- καλοκαίρι ακόμα και με κλειστά παράθυρα. Στεγνώνουν πολύ γρήγορα (ανάλογα βέβαια και με την υγρασία του περιβάλλοντος χώρου) και είναι απολύτως ασφαλή.

Μπορώ να βάψω το καλοριφέρ μου;

Ναι βεβαίως μπορείτε, εύκολα. Στην περίπτωση αυτή δεν κερώνουμε και δεν χρειάζεται να βερνικώσουμε. Μπορούμε να αφήσουμε το χρώμα να αναπνέει.